December 2003

Mevrouw Hendriks is geboren op Kanaalstraat 25bis. De plek waar zij haar hele leven gewoond heeft gaat tegen de vlakte in het kader van de Kop van Lombok plannen van de gemeente Utrecht. En vrijdag 13 december zag ik ineens de verhuiswagens staan. Bijna alles was al uit het huis gehaald, dit was de laatste vracht. Mevrouw hendriks met haar kleine gebogen gestalte en muisgrijze haar was nergens meer te bekennen.
December 2003

De Aldi stapt deze maand over naar een ander kassa systeem. In het verleden moesten de cassières de codes van alle producten uit hun hoofd kennen. Dat leverde mooie taferelen op bij de kassa. De vingers van de ene hand die over de kassa heen raasden en de andere hand die de al aangeslagen producten over de band verder schoof. Als het scan systeem is ingevoerd behoord dat tot de verleden tijd. Su Tomesen heeft met 'Parallel' een filmpje gemaakt over de cassière van de afbeelding hiernaast. http://www.sumeprod.nl/filmpaginas/parallel.html
September 2003

Hovenierswoning 'Mien' in Utrecht. Genoemd naar de laatste oorspronkelijke bewoonster Mien de Groot. Deze laatste hovenierswoning aan de westkant van Utrecht staat nog steeds op de nominatie gesloopt te worden. Ik heb er negen maanden gewoond en in de bedstede geslapen. In de woning is sinds de jaren twintig nauwelijks meer iets veranderd. Naast de bedstedes bevat het interieur een art-deco trap, zogenaamde 'oude witjes' tegels van de Utrechtse tegelfabriek Westraven en in de tuin staan nog twee hoogstam perenbomen.
Augustus 2003

Schrijvers brood en banket was de laatste nederlandse bakker in Lombok. In augustus 2002 moest de toenmalige eigenaresse de bakkerswinkel dicht doen. En daarmee verdween een stukje geschiedenis uit de Kanaalstraat. Herinneringen aan de oude mevrouw Schrijvers met haar opgestoken haar en kraakstem, de gevelkachel gelijk rechts naast de voordeur met nep houtjes en de schoolkinderen die met een hand vol kleingeld snoep kwamen uitzoeken. De verbouwing in het pand is in volle gang. Alles moet anders. Alleen het raam is totnogtoe hetzelfde gebleven.
Juli 2003

Deze cabine zat aan een kraan vast voor de Cereol fabrieken aan het Merwede kanaal in Utrecht. Vanuit deze cabine werd de kraan bestuurd waarmee de soja in vrachtschepen werd geladen. Toen Cereol dicht ging werden diverse ruimtes van de fabriek in bruikleen gegeven aan kunstenaars. Op de foto zijn de ruiten van de cabine inmiddels gesneuveld. Vlak na het maken van deze foto is de cabine er helemaal af gesloopt.
Juli 2003

Op een autosloop in Frankrijk stond een citroën DS stijlvol te verroesten. Blauw metalique mengt hier voortvarend met roestbruin.
Juni 2003

Een Polaroid genomen tijdens het laatste NOS journaal van favoriet Henny Stoel. Ik was er speciaal voor thuis gebleven. Met dezelfde prachtige dictie die we van haar gewend waren las ze het (inter)nationale nieuws voor. Op het einde van de uitzending nam ze minuten lang de vrijheid om persoonlijk het woord te richten tot het Nederlandse volk. Een bijzonder en ontroerend moment.
Juni 2003

Hoek Damstraat Vleutenseweg in Utrecht. Dit huizenblok wat vroeger aan de inmiddels verdwenen Damstraat brug en Bleekerskade lag zal rond eind 2004 gesloopt worden. Deze hoekwoning heeft boven de ramen bijzondere tegels in de gevel en ook de siersteunen onder de dakgoot zijn een mooi detail. In het verleden (jaren zeventig?) is het huis beige en bruin geschilderd. De eigenaar van de winkel die er nu zit verzet zich nog steeds tegen sloop omdat hij met zijn winkel niet terug kan keren in de geplande nieuwbouw.
Mei 2003

Mijn buurvrouw Joke poetste dertien jaar lang iedere week haar Fiat Panda. In mei ruilde ze hem in voor een nieuwe auto.
April 2003

De Beukelsdijk in Rotterdam. Een complex met prachtige gevels, erkers, glas in lood ramen en balkons. Het grootste deel van dit huizenblok is verzakt en staat leeg. Te wachten op de slopershamer.
Maart 2003

Dit tankstation aan de Groenweg ging dicht een paar maanden nadat ik zag hoe mooi de benzinepompen eigenlijk waren. Jaren zestig chique op een troosteloos on-Nederlands bedrijventerreintje midden in een woonwijk. Per 1 maart gesloten.
Oktober 2002

Deze dame van 91 jaar uit het franse Chalonnes-sur-Loire poseert vol trots naast haar 'magnifique' citroën ami 8. Er in rijden doet ze niet meer maar de liefde voor haar voiture is onverminderd.

home | instituut | projecten | contact | e-mail